Veel verenigingen van eigenaren hebben in hun reglement staan dat het plaatsen van een harde vloer alleen mag als er een geluid reducerende ondervloer geplaatst wordt die 10db reduceert. Deze eis is een logisch gevolg van de wet op geluidshinder die bepaald dat bij renovatie/ nieuwbouw er ten opzichte van de oude norm een geluidsreductie van minimaal 10 dB wordt gerealiseerd. Met andere woorden als je in een bestaand appartementencomplex een vloer gaat plaatsen dan zal je door middel van een tussenvloer 10 dB geluid moeten reduceren. En ben je dus eigenlijk over geleverd aan zwevende plaatsing.
Dit beperkt de keuze van de klant aanzienlijk. En niet altijd terecht. Want nieuwere appartementencomplexen hebben vaak een zwevende draagvloer die zelf voor die verbetering zorgt. In dat geval mag de vloer die jij plaatst geen verslechtering opleveren. Ga je dan doen wat de VvE vraagt en een vloer plaatsten met behulp van een ondervloer dan levert dit vaak wel een verslechtering op. Oftewel, in dat geval zou je juist vast moeten verlijmen zodat je geen negatieve invloed hebt op de reductie die de zwevende draagvloer realiseert. Als je daarbij ook nog rekening houdt met welke producten je werkt (MS lijm, eventueel een geluid reducerende ondervloer van Bona)dan ben je helemaal goed bezig.
Helaas begrijpen veel VvE’s dit onderscheid in de wet niet en vragen zij standaard om een verbetering van 10 dB. In het geval van een ‘ouderwetse’ draagvloer hebben ze gelijk, maar in het geval van een zwevende dekvloer hebben ze dat niet. Dit zou de consument kunnen aantonen met het document waar hieronder naar gelinkt wordt en in dat geval zal de VvE niet veel anders kunnen dan dit volgen en toch toestemming verlenen.
Blijft de kwestie van ‘oude’ draagvloeren waarin ook vloerverwarming verwerkt is. Dat betekent dat je en moet voldoen aan de 10 dB normen en met je Rc waarde. Voor laminaat kan je dan kiezen uit; heatfoil of bluefloor , voor lamel uit; heatfoil en soundlayer, voor een multiplank ben je veroordeeld tot soundlayer, wat niet ideaal is maar wel voldoet aan alle normen, maar voor vloeren die vast verlijmd dienen te worden zoals tapis of visgraat is er dan geen geschikt product.
Uitzondering hierop is het gebruik van elastilonwaarop je planchetten of een visgraat 7+4net binnen de normen kan leggen.
Voor alle klanten die toch graag een traditioneel uitziende vloer of zelfs een visgraat zouden willen is het assortiment van Meister een uitkomt. Daar heb ik hier al wat meer over geschreven. Zij hebben een lamel die er uit ziet als een klassieke tapis vloer of als een mooie grote visgraat , ook een bourgogneuitstraling behoort tot de mogelijkheden.
Zoals je ziet, met kennis van de regelgeving en van de markt is voor iedere klant een juist product te vinden, maar soms is dat met recht een uitdaging te noemen.