Zodra de temperaturen onder 0 beginnen te zakken beginnen de telefoontjes en mailtjes binnen te stromen. De strekking van deze berichten is vaak hetzelfde; de vloer gaat scheuren, vertoont krimpnaden of komt ‘los’ (hiermee wordt dan vaak schotelen bedoeld). En ieder jaar verbaast het mij weer dat er dus nog steeds mensen zijn die niet weten dat het voor een houten vloer van belang is om de luchtvochtigheid op peil te houden.
Nog even de achtergrond. Hout bevat vocht en die hoeveelheid vocht hangt af van de relatieve luchtvochtigheid (RV) en in mindere mate of het aan het drogen is of juist vocht opneemt. Zo heeft Eiken bij een RV van 60% een houtvochtpercentage van ca. 12, bij een RV van 40% is dit nog maar ca. 9. Doordat het hout vocht verliest gaat het krimpen en soms schotelen, scheuren of erger.
Dit kan je alleen voorkomen door de luchtvochtigheid op peil te houden. Ideaal is rond de 55% maar bij strenge vorst is 45% al heel redelijk. De snelste en beste manier om dit te doen is met behulp van een luchtbevochtiger. Deze komen in allerlei soorten en maten en variërend in prijs van een paar tientjes tot over de 1000 euro. Als je een luchtbevochtiger gaat kopen kan je kiezen tussen een ultrasone vernevelaar, een koudwaterverdamper, een luchtwasser of een stoombevochtiger. Stoombevochtigers zijn gevaarlijk voor kinderen en huisdieren én verbruiken veel energie dus die zou ik je niet aanraden. Het grote verschil tussen een ultrasone en een koudverdamper is dat een koudverdamper droge lucht aanzuigt, bevochtigd en dan weer terug blaast terwijl een ultrasoonbevochtiger water in de ruimte vernevelt alwaar het door de lucht moet worden opgenomen. Koudverdampers zijn beter geschikt voor grote ruimtes en leiden nooit tot overbevochtiging. Door de ventilator maken ze wel veel geluid en het filter zou iedere 2 maanden vervangen moet worden. Ultrasoon bevochtigers zijn veel stiller en onderhoudsvriendelijker, daar hoeft alleen een keer per seizoen het kalkpatroon van vervangen te worden om witte neerslag te voorkomen. Maar deze hebben als nadeel dat ze tot overbevochtiging kunnen leiden en niet geschikt zijn voor grote ruimtes omdat ze maar een bepaalde omtrek zullen bereiken.
Ideaal is een luchtwasser, luchtwassers reinigen de lucht en terwijl ze dit doen bevochtigen ze de lucht. Je gaat er dus niet alleen qua luchtvochtigheid op vooruit maar de lucht wordt ook gezuiverd, o.a. van huisstof, bacteriën, uitlaatgassen, kookgeurtjes en dergelijke. Ze veroorzaken geen witte neerslag en de wat betere modellen, zoals de W200, hebben filters die je uit kan wassen, ze gebruiken weinig energie en zitten qua geluid tussen een ultrasoon en een koud verdamper in. Als je luchtwasser dan ook nog over een ionisator beschikt ben je helemaal goed bezig. Deze ionisator produceert negatief geladen ionen die in de lucht positieve deeltjes aantrekken (net als bij een magneet), hierdoor klitten kleine vuildeeltjes aan elkaar vast en worden ze groot en zwaar en vallen ze naar beneden, dan adem je ze niet meer in maar stofzuig je ze op!
Een ander groot voordeel is dat een luchtwasser het hele jaar door gebruikt kan worden, met als voordeel dat je hem nooit te laat van zolder haalt, want vaak komt de luchtbevochtiger pas tevoorschijn als het al te laat is!
Omdat de schade aan de vloer vaak onomkeerbaar is, is het echt van belang om in het verkooptraject al over een luchtbevochtiger te beginnen. Vaak vinden klanten het een grote uitgave of zeggen ze we ‘kijken wel of het nodig is’. Nou het is nodig, net zoals een telefoon zonder beschermhoesje eindigt met een scheur in je scherm eindigt een huis zonder vocht met een scheur inde vloer. En belangrijker nog, die luchtbevochtiger kopen ze niet voor jou! En eigenlijk ook niet voor de vloer. Een goede luchtvochtigheid is voor zo veel dingen zo ontzettend belangrijk, vanzelfsprekend voor alle materialen die van hout zijn (denk aan meubels, kozijnen, trappen en keukens), maar ook voor de mens (van droge lucht kan je geïrriteerde luchtwegen, een droge huid of lippen en zelfs eczeem klachten krijgen) en voor je planten (die doen het veel beter in een vochtige omgeving) je kan eigenlijk niet zonder!